torsdag 3. februar 2011

MAN SKAL IKKE PLAGE ANDRE MAN SKAL VÆRE GREI OG SNILL OG FORØVRIG KAN MAN SERVERE HVA MAN VIL!


Mon tro om ikke Thorbjørn Egner gikk gjennom et torv I India og kjente den herlige duften av kardeomme og tenkte "den lukten, den gjør at man blir snill og glad"- og dermed skapte han hele historien om "Kardemomme by".

Kardemomme vokser i det fruktbare og frodige innlandet i Sør- India, hvor man finner Kardemommefjellene.
Kardemommeplanten kan bli opptil 6 meter høy. Den har grønnhvite blomster og kardemommekapslen sitter nede på stilken. De må høstes før de modnes, slik at kapslene er lukket og smaken bevares. Inne kapslene er  det små frø- og det er de som har den gode smaken. Ikke rart at det er et dyrt krydder, da kapslene må håndplukkes en og en...

Litt om GRØNN KARDEMOMME: Det sies at denne er bra for fordøyelsen samt å være en fornøyelse i våre bakevarer. Den er god å ha i te, da den kan ligge å trekke og gi god smak. Blandet med litt melk og honning er dette godt for barna.

Litt om SORT KARDEMOMME: Denne er større og grovere. Den har en annen smak og brukes blant annet i Garam Masala.

Kardemomme kan altså bruke i mer enn vaffelrøren og bolledeigen, her er et tips- som det er hvert å prøve!

Enkel kardemomme- ris, godt til kylling og andre greie grønnsaker

Det er vanlig at vi bruker mye hvit jasmin- eller basmatiris
til kylling og annet mat i dette landet, men jeg anbefaler
å prøve økologisk rundkornet råsis eller naturris.
Den er rik på fiber, sunn,ekstemt god for magen, da den kan ta med seg
slagstoffer i tarmen. Man føler seg rett og slett vel av å spise den.
 Den kan fort bli en favoritt i huset.

Jeg bruker ingenting annet når jeg koker grøt til barna.

3 dl råris legges i bløt et par timer for å korte koketiden
5 hele grønne kardemomme kapsler 
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
chili (kan sløyfes)
hakkede nøtter; eks, mandler eller pistasje,(ekstra digg hvis de kokes i litt sitronsaft!)
en liten neve lyse rosiner
smør
olivenolje

Fremgangsmåte:
Ha olivenolje og 1 ss smør i en tykkbunnet kjele
hakk sjalottløk og stek på svak, svak varme i 10 min
Sett opp varmen,tilsett 1 fedd hvitløk ,
tilsett så risen, fres i et par minutter og hell på 
vannet.
Når vannet koker tilsettes 5 hele grønne kardemommefrø
og en dæsj salt
Sett ned varmen og la risen trekke i 30-40 min.

Før servering blandes nøtter og rosiner med i risen.
(Kardemommekapslene skal ikke spises hele!)

Og, forøvrig kan du servere hva du vil!

Camilla







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar