torsdag 25. november 2010

Pepper-bake-kaker!



Jeg vet at det er enkelt å kjøpe pepperkakedeig, jeg vet at mange av de ferdige pepperkakene kommer i skikkelig fine esker....men jeg vet også at alle disse produktene som regel inneholder konserveringsstoffer, masse sukker og ikke minst transfett- og det er noe jeg ikke er interessert i å server til jul.

Jomfrubakst & kinakrutt
Da jeg var 19 år flyttet jeg hjemmefra- og den første julen i mitt lille kryp-inn, fant jeg en pepperkake oppskrift i et ukeblad og det er de beste pepperkakene jeg spiser.
Den julen bakte jeg pepperkakehus og pepperkaketog, som jeg fylte med godterie-
Å lage deig og bake hus, det er blitt en tradisjon i familien vår.

Vi knuser pepperkakehuset på nyttårsaften, det er barnas knask den dagen....og jeg har lært dem at vi ikke må sprenge pepperkakehuset med kinaputter, slik vi gjorde på en nyttårsfest en gang, fordi det smaker da krutt av alle bitene- og ikke minst- du finner pepperkakebiter overalt helt frem til sommerern kommer.....

Lag gjerne pepperkakedeigen allerede nå, slik at den ligger klar til dere skal bake, eller dere kan bake underveis frem til jul...det smaker nokså godt med pepperkaker smurt med blåmuggost med et glass portvin, det er bare å senke skuldrene og nyte!

Oppskrift


350 g meierismør
4 dl rørsukker
2 dl mørk sirup
2 ss nellik
2 ss ingfær
2 ss kanel
1/2 ts pepper
2 økologiske egg
2 ss bakepulver
ca. 12- 15 dl hvetmel eller speltmel


Fremgangsmåte:
Bland sammen smør, sukker, sirup og krydder 
i en kjele. Varm opp og rør hele tiden helt til sukkeret
har smeltet.
Ta så kjelen av platen og sett til avkjøling.
Når den er nesten kald, blandes eggene i og halvparten
av melet- rør godt sammen. Ha så i resten av melet og
elt sammen til en smidig deig.
Sett deigen, godt innpakket i kjøleskapet
over natten (eller flere netter...).


Når deigen tas frem, prøv da om det trengs mer mel-
stek en prøvekake for å se at deigen ikke flyter utover- 
gjør den det, tilsettes mer mel.


Stek kakene et snepp under midten av ovnen
på 150 grader i ca. 5-7 minutter- følg med!


Oppskriften holder til hus og kaker- dobles oppskriften
er det mer enn nok til hus, tog, trær og kaker!


Knekk;
For å sette sammen et hus, trenger man knekk.
Dette tar jeg ikke med barna på, da knekk er fryktelig varmt
og brenner om du får det på huden.


3 dl sukker varmes på svak, svak varme
i en stekepanne (jern ). Forsøk å ikke røre
før alt er smeltet.


Bak i vei!

Jul med Camilla





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar