onsdag 17. november 2010

Erte- berte, lettvindt terte!


Varme epler fylt med nøtter og honning, bakte eplebåter med sitron, eplemos og eplekompott på risengrysgrøten...mmm!
Epler kan gi oss så mangt- og og duften av bakte epler av et eller annet slag er nesten uslåelig.
Og epler kler en rekke ulike krydder.

Krydderier!
Å koke høstens frukter inn med deilige krydder som kanel, kardemomme, allehånde, muskat og nellik gir vann i munn og ikke bare det- jeg tror også de har en helsebringende effekt. Det er blandt annet kjent at kanel har gode evne til å gi styrke og ro til kropp og sinn.

Å lage kompliserte desserter i hverdagen er det sjelden tid til- og det er egentlig ikke så ofte vi spiser dessert i det hele tatt, men når jeg får epler av mormor- som har vært hos "han Vesle- Johan" på Hadeland, ja da må jeg bruke dem- og da helst til noe godt.

Noen hverdagstips
Min mormor, hun beholde noen epler selv, slik at hun har til å bake eplekake. Det hun gjør, det er å skrelle eplene og dele dem i båter. Så legger hun dem i litt saltet vann, før hun putter de i en pose og fryser dem. På denne måten blir de ikke brune og stygge. Det er en lur måte å ta eplene på- om du ikke har tid til å koke eller bake akkurat der og da.

Erte- berte, lettvindt terte!
Å lage terte, det er tidkrevende- mørdeig skal lages og hviles, før den skal stekes og gjerne avkjøles. Fyll skal ordnes og smakes til, og epler eller annen frukt,skal skrelles og renses og gjerne ha noe rund seg de også.
Derfor var det herlig her en dag- å bare lage tertefyllet- og dermed få til en form for ekslusiv smuldrepai!

Oppskrift:
600 g epler skrelles og skjæres i terninger eller båter og kokes
opp med:
50 g rørsukker
2 ts ekte vaniljesukker (Helios)
litt kanel, allehånde, muksat og kardemomme
1 ss vann


La det hele koke, til eplene er møre- smak til med sukker
og noen dråper sitron eller appelsinsaft.


Ekslusiv smuldre-røre, inspirert av fransk frangipane.
150 g mandler
30 g speltmel
1 ts ekte vaniljesukker
175 g smør
175 g rørsukker
1 stort egg- eller 2 små, økologiske selvsagt( jeg er helt enig med Koth her, det er bare øko- egg som gjelder! Om du skal velge en økologisk var, velg da egg!!!!)


Ha alle ingrediensene i en food prosessor og kjør det glatt.


Smør en form, en rund eller en annen type ( 24cm diameter) ha i halvparten av rører- så eplene,
så resten av røren.


Stek på 175 grader i ca. 25 minutter.


Serveres med yoghurt, creme fraich, iskrem eller krem.


mmm....fra Camilla

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar