torsdag 16. september 2010

Hokus pokus, suppe er luksus!


Hokus pokus kommer (sannsynligvis) fra ordene til innledningen i den katolske nattverden, som på latin lyder:
 hoc (enim) est corpus (meum) - som betyr " dette er mitt legeme". Ordet filiokus, kan ha oppstått på grunnlag av det latinske tilegget fili corpus, som betyr "sønnens legeme".
Der av uttrykket, som alltid ble sagt i forbindelse med nattverd - hokus pokus filiokus. 

Så var det var jo slik i middelalderen, at det eneste du hadde å gjøre, var å møte opp i kirken - og prestene de  messet kun på latin - slik at ingen i forsamlingen forstod annet enn "Pay up! Or go to hell" og...hokus pokus filiokus- de hadde taket på hele folket....

Men, jeg tenker slik, når de vel var hjemme etter gudstjenesten-  at menneskene fra menigheten, var sultne- og de forstod vel bedre enn noe annet at de trengte mat for å leve og kanskje var det slik at de kokte suppe og å dele dette varme måltidet, å spise sammen kanskje gav dem den varmen de søkte i kirken. Det var maten de spiste som gav liv til legemet.

Herlig høstsuppe

Hokkaido er en type gresskar fra øyen Hokkaido i Japan. Heldigvis er det også norske bønder som dyrker den, slik at det er mulig å kjøpe den kortreiste typen! Hokkaido har form som en stor fiken, skallet kan være veldig hard og seigt - men av og til er det så tynt at man ikke trenger skrelle den.
Når man deler den, er det mange stener i midten, som må skrapes ut. Kjøttet er knall orange, det er fast, men koker fort.

Jeg varierer denne suppen,  noen ganger lager jeg den med mye ingefær, chili og hvitløk - da kan det være godt å bruke kokosmelk i suppen - og det er genial mat hvis man har besøk av melkeallergikere og/ eller glutenallergikere - for da inneholder den ingen av delene. Eller så kan man gjerne bruke purre, persillerot og fløte - det blir også en god og varmende suppe.
Det sies også at denne suppen god mot forkjølelse, jeg har ingen bevis - men jeg har stor tro på at all suppe laget med rene råvarer og en dose kjærlilghet, kan helbrede mange høst og vinterplager.


Oppskrift
Beregn 0,5 liter suppe pr. pers
Denne er til 4 pers

Ingredienser:
1 gul løk
1 hokkaido,
2 cm ingefær
3 fedd hvitløk
chili
Kallo vegetarisk buljong ( fås på helsekost og hos noen av de store matvare kjedene)
1 boks kokosmelk
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Skrell og rens hokkaidoen for skall og frø og del i biter.
Finhakk løken.
Finhakk eller knus ingefær, hvitløk og chili i morter.
Stek løken i olivenolje på svak varme i 10 minutter, slik at den blir myk og blank.
Stek alle de finhakkede krydderene forsiktig til det dufter godt.
Ha i hokkaidoen og rør rundt. 
Ha i 1 liter vann og 1 buljong terning og kok i ca. 20 minutter.
Kjør suppen glatt med stavmikser.
Ha så i kokosmelk, varm opp og smak til med salt og pepper.



Server!

Hokus pokus, suppe er luksus.


La måltidet bli et møte med deg selv og det evige.

Signe jorden.

Høst med Camilla
Foto: Camilla Wilse

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar