onsdag 27. oktober 2010

Halloween?Jeg vokste opp i Canada, der Halloween tradisjonen var noe hele landet var samlet om. I skole, barnehage, på gaten og i hvert hus, var det gresskar som ble skåret ut og gresskarkjerner som ble stekt, kostymer ble sydd, vi, barna, fikk høre skumle spøkelseshistorier og på TV ble det sendt et maraton av gamle kult- skrekkfilmer. Barn som bodde i mindre trygge strøk, kunne bli busset inn i boligfelt der det var trygt for dem å ferdes om natten. Man var da ikke redd for spøkelser, men for mennesker....

Trick
Å se på hvordan denne dagen, gjennom TV- ha smyget seg inn i landet vårt- er sååå tullete; og å stå på sidelinjen og se hvordan den ene kyniske bransjen etter den andre vil tjene penger på barn- er forferdelig. Ikke minst er det ofte barn som står for produksjon av mye av de billige produktene vi naivt kjøper i dag.
Og på Halloween, blir hele Norge lurt til å tro at de må være med på noe som ikke tilhører dem i det hele tatt. Det er ikke en del av vår kultur!

Treat
"Knask eller knep", sier barna her når de banker på dørene. Noen barn og foreldre tror at dette er litt som å gå "julebukk"- der det er barna som skal stå for "knepet" enten ved å synge noe eller fortelle en vits- jeg kan bare si at det er feil. Det er slik at barnet spør om å få et knask eller et knep. Det er de som lukker opp døren, som skal more seg med det de gir, enten i form av å skremme barna eller å gi dem godterier.

Funky buisness!
Under Halloween i fjor, hadde panikket om svineinfluensa så vidt begynt- det var snakk om en pandemi og om hvordan vi skulle unngå smitte med håndvask og baktriedrepende såper, hvordan vi skulle hoste inni armkroken etc...Det var da interessant å observere at løsvekt -godteri ble delt ut i bøtter og spann til barna....hvor mange som har vært i berøring av den type godterier vil du ikke vite-its too funky!- og jeg kan bare si at det er 1. bud om man deltar på Halloween- man deler ikke ut løsvekt godteri og om noen gjør det, så tar man det godteriet fra barna og kaster det- enkelt og greit. Dette var common knowledge, blandt de voksne da jeg var barn- og de fleste barna visste det også.
Og, om man ikke er så redd for å være litt upopulær- deler man ut klementiner, rosiner eller nøtter som kommer i små embasjepakker, denne kvelden. 
Og, bruk heller litt til på å lage en skummel mørk inngang, og skrem de som ringer på- da bryr de seg ikke så mye om det de får oppi posen sin. Og, hvis du ikke vil være med i det hele tatt, slukkes lyset ved inngangsdøren. Det betyr at man ikke er velkommen. 

"Trick or treat, smell my feet-
give me something good to eat!
Not to big, not to small-
just the size of Montreal!"

Mooha ha ha ha!
Camilla

Stay funky!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar