søndag 30. mai 2010

Dag 30. Tusen takk for maten!

Ja, jeg klarte det! Hvertfall nesten da. Dag 11 og 12 gikk i hverandre, så jeg har - om man skal være helt korrekt blogget i 29 dager om mat.
Det har vært kjempe moro å arbeide med mat og bilder og en glede å dele alle gode matopplevelser på denne måten. Jeg kommer til å fortsette og starter i over-imorgen med å legge inn tekst og bilde for mitt nye sommerprosjekt.
Det er en ekstra stor glede og dele dagens middag - fordi det er noe av det beste jeg vet, noe som virkelig gir en smak av sommer- nemlig fersk makrell. Jeg husker godt grytidlige sommer morgninger på Hvaler med bestefaren min, da vi i stillhet gikk ned til båten og la i vei i blikkstille vann for å ta opp garn. Lukten av hav, spenningen og brennmanetene som hang i garnet, luktet av fisk i hagen og arbeidet med å henge opp garnene og mormor eller mamma ved ovnen, klare med stekepannen, for å tilberede dagens fangst.
Min favoritt var nypoteter, agurksalat og stekt fersk makrell, da som nå.

Tusen takk for maten.

Camilla Wilse, matglad og glad i mat.

lørdag 29. mai 2010

Dag 29. Lørdagsgodt!


Om det er produkter som inneholder mange kunstige stoffer, så er det nok godteri. Fargestoffer, e-stoffer, gelatin og aromater....og selv om ordene er velkjente og man har lest dem mange ganger på varedeklarasjonen, betyr ikke det det samme som at de er bra for oss, dessverre. Derfor er det fint å lage eget godteri, som vi gjorde i dag. Dadler, nøtter, kakao og kanel, kvernet sammen i foodprosessor og rullet til kuler i kokos. Gode små energikuler, med naturlig fruktsukker og nøtter - hjelper også å holde blodsukkeret jevnt. Harmoni i smak og kropp, for store og små.

Camilla, matglad og glad i mat.

fredag 28. mai 2010

Dag 28.Østover!















Ja, i den kalde mai vinden, trengte vi noe som ville varme en fredag kveld og dermed pekte stekespaden østover. Auberginer ble bakt hele til en baba ganoush, tykk yoghurt ble krydret med mynte, hvitløk, sitron og agurk, til en tzatsiki. Spisskummin og hvitløk ble mortet med salt og olje og blandet med sorte bønner og grønnsaker. Det ble bakt kyllinglår og stekebrettet ble kokt ut og tilført sitron. Basmatiris fra gårsdagen, ble stekt i smør. Frisk oregano fra hagen, pyntet opp tallerken.

Inshallah!

Camilla, matglad og glad i mat.

torsdag 27. mai 2010

Dag 27. Sjokoladekake!

Jeg har aldri vært en kakemoms, men jeg har lært meg å aldri takke nei til hjemmebakt kake - og jeg er glad i å bake. Særlig hyggelig er det hvis barna er hjemme og de kan være med å hjelpe til. De liker å knekke egg, smelte smør, sikte mel og å røre - og sist men ikke minst, liker de å smake. Jeg er nok i det strengeste laget der, det er ikke mange fingre som får gå ned i røren før kaken er ferdig, men så - får de slikkepotten.
Det finnes utallige sjokoladekake oppskrifter, tunge, lette, for søte, for milde, for fete, for kjedelige....Jeg har landet på to modeller som jeg er veldig glad i - "Brownies", som en amerikansk dame kom til å lage ved et uhell, da hun glemte bakingsoda i kaken. Damen, som var meget praktisk, delte den flate seige kaken i biter og serverte den som den var. Takk for det Mrs Brownie, om det var det du het!
En annen kake jeg er glad i er en lett type, men med mye smak. Viktigere og viktigere blir kvaliteten av sjokoladen, 70 % kakao gir en rik smak - og ikke minst godt økologisk kakaopulver. Prøv deg frem, bruk gode råvarer og nyt den herlige duften av nybakt kake i huset.
Bruk noe utradisjonelt til å pynte med, som spiselige blomster - stemorsblomst, ringblomst eller forglemmegei, som på bildet. Nyt kaken med en god kopp kaffe eller te i sol eller regn!

Camilla, matglad og glad i mat.

onsdag 26. mai 2010

Dag 26. Små pikekyss!

Jeg liker ikke å kaste mat. Jeg liker å bruke alt. Koke kraft av ben, tørke gammelt brød til strøbrød eller krutonger og å bruke kefir-restene i brød eller vafler.
Men, noen ganger vet man bare ikke hva man skal gjøre med restene eller deler av en råvare. For eksempel er det slik når jeg lager iskrem, da bruker jeg bare eggeplommen.
Hva gjør man da med eggehviten som ikke brukes?
Det finnes mange muligheter, men jeg har begynt å lage marengs. Det er enkelt, det er godt og det er meget anvendelig. I dag er første gangen jeg har laget slike bitte små marengstopper - det var verdt det lille ekstra strevet!
Til marengs beregner du ca. 45 g sukker pr. eggehvite. Pass på at det du pisker med er helt rent og fritt for fett, for ellers vil ikke hviten stivne.
Stekes på bakepapir på 110 grader i ca. 1 time - for bitte små topper - ca. 25 minutter.
Bruk marengs til forskjellige fruktdesserter som strø, da blir det en liten fest i dessertskålen - og like søtt og godt som små pikekyss!


Camilla, matglad og glad i mat.

tirsdag 25. mai 2010

Dag 25. Takk.

Jeg traff mannen min, da vi begge hadde sommerjobb på en liten kafe. Vi hadde begge kjøkkenvakt og lagde alt fra baguetter til fiskesuppe og biff. Så, en ettermiddag fikk jeg se at han stod og velsignet biffen. Jeg lurte på hva han holdt på med! Nysgjerrig spurte jeg... og han gav meg dette svaret: "det å velsigne maten, betyr å takke alle som har vært med på å få maten til ditt bord. For denne biffen, handler det om å takke jorden for beitemarkene, bonden for å ha passet på kua, slakteren som har slaktet den - videre til de som fraktet kjøttet til butikken, der den ble kjøpt. Her kan jeg stå og vise takknemlighet for at kua har gitt livet sitt til meg". Jeg likte dette godt (han også, for den delen!) - ved å tenke slik, blir takknemlighet naturlig og bevissthet blir et faktum, ihvertfall for meg. Det er utrolig viktig at vi som forbrukere tenker over alle ledd som er involvert for å få et produkt ferdig for salg. Å lese og å holde seg orientert om disse tingene, gir en innsikt i hvor rent et produkt er, hvor mye det eventuelt skader miljøet og om de som har vært med å produsere det, har fått det de bør få. Det åpner for forståelsen av etisk handel og å handle lokalt. Det er derfor jeg liker så godt å handle direkte av bonden. Da har jeg beina på jorden - hjertet på rett sted og kan se bonden i øynene (og han meg!) og jeg kan si "tusen takk for maten and God bless".


Camilla, matglad og glad i mat.

mandag 24. mai 2010
















Skogen har en egen stillhet og man trenger nesten ikke lytte til den, den bare er der. Det gir ro.
Å ta en tur ut i skogen med barna, litt niste og noe å plukke granskudd i, er herlig.
Vi plukket nesten 1 kg granskudd - og vi bruker dem til å lage saft.
Vi helte kokende vann over granskuddene, satte på lokk og lot det stå over natten. Neste morgen silte vi av og satte den avsilte saften, med 1,5 kg sukker til kok. Den kokte i ca. 1 time, før vi tilsatte saften av 2 pressede sitroner. Sitronene sette smak og de konserverer. Flasker vaskes godt og kan legges i stekeovn på 100 grader i ca. 30 minutter. Korker kokes!

Et glass granskuddsaft nytes når som helst. Skuddsaft, kaller vi det!

Camilla, matglad og glad i mat


søndag 23. mai 2010

Dag 23. Fersk fisk.















Denne retten har vi spist mange ganger, og hver gang er det en fest. Smaks kombinasjonene er herlige. Derfor blir den servert i selskap, sommer som høst - men da med variert tilbehør.
Dette er en Bagatelle oppskrift, den er å finne i mange av Hellstrøms bøker, men jeg lærte den da jeg utdannet meg til kursleder.
Men, man er avhengig av gode råvarer - og selv om det var en god middag i dag - var det lite smak i torsken, sjalottløken i soyasmøret var for skarp og potene egnet seg ikke til potetpuré...den ble for seig.
Men, man lærer hele tiden og det jeg oppdager mer og mer er at jo mer jeg lærer om mat -jo mer forstår jeg av hvor lite jeg kan. Kanskje er det derfor det er så givende å lage mat. Det er skapende i øyeblikket, og vil man lage noe om igjen, kan man forsøke det - men med et strøk av et nytt krydder eller ingrediens, skape noe helt nytt.
Det liker jeg.


Camilla, matglad og glad i mat.

lørdag 22. mai 2010

Dag 22. Grill.
















Årets første grill måltid - og vi er fornøyde med den. Satt ute, under vår store parasoll - og hadde det bare godt. Vi grillet gris, økologisk, selvfølgelig - delt i biter. Vi lagde spyd med sqaush og cherrytomater.Marinerte grisen med sitron, soya, honning, tomat, salt og pepper. Til det ovnsbakte poteter og sjalottløk kompott og frisk isberger salat. Rene råvarer, rene smaker.

Takk for maten.

Camilla, matglad og glad i mat.

fredag 21. mai 2010

Dag 21. Leskende i solen.

Det å bare kunne sitte i solen, etter en lang
arbeidsuke og å kunne lage noe godt å drikke -
som ikke inneholder verken for mye sukker, 
konservering eller kunstig søtstoff - er herlig.
Det er bare å bruke fantasien- og barna, de syntes
dette er topp.
Vi har "soda stream", slik at vi lager eget kullsyre vann.

GINGER ALE

Frisk sommerdrink!

Fersk ingefær i skiver
1-2 dl sitronsaft
3 dl rørsukker
1 liter kokende vann

Hell kokende vann på sukker og ingefær. Rør til sukkeret har løst seg. La stå trekke i 2 timer. Ta ut ingefær og la den koke inn litt. Smak til sitronsaft.

Blandes med farris, isbiter og peppermynte til pynt.

Camilla, matglad og glad i mat.

torsdag 20. mai 2010

Dag 20. Umami.















Umami. Ordet kommer fra japansk og betyr "smak" og menes å være "den femte smakssansen" eller en av basis smakene våre. Å koke kraft, mener jeg bringer frem umami. Dette er noe franskmennene er mestere i - og det er en glede å kunne dele dagens smaksopplevelse.
I dag var det uten tvil, en utrolig ferskvare til middag, nemlig nyslaktet økologisk høne, fra Bergsmyrene Gård. Jeg (og flere med meg) lurer på- hva kom først...høna eller egget? Dagens høne har jeg spist eggene til, så denne gangen har jeg hvertfall fått både høna og egget!
Uten tvil inspirert av både Hellstrøm og Bente Westergaard i dag.
Er det noe jeg tror på, så er det den helbredende effekten av god kraft. Det ligger liksom i ordet, kraft.
Og chicken soup, det er det man skal ha, når man trenger noe som vil styrke en.

Her er hva jeg gjorde, virker kanskje som mye, men egentlig gjør det seg selv.
En økologisk høne (går å få kjøpt på helsekost og Ultra)
2 gulrøtter
2 sjalott løk
1 gul løk
3 fedd hvitløk
1 stilk selleri
1 tomat
2 liter vann
3 dl hvit vin

Hønen gnis inn med salt og pepper og stekes i stekeovene på 180 grader i ca. 40 min.
I mens grovhakkes alle grønnsakene, freses i litt olje, før vannet helles på og det koker i ca. 1 time. Høna tas ut av ovnen og deles i 2 eller 4 deler, has i grønsakskraften, sammen med hvitvin og koker ytterligere 1 time. Sil av kraften, ta ut hønen og la den avkjøle seg og del kjøttet i biter.
Jeg brukte halvparten av kraften til dagens suppe. Jeg tilførte tre poteter, knakk i litt spelt spagetti og hønsebiter. Dette fikk koke i ca. 20 min. Smakte til med salt, pepper, bittelitt tomatpure for syre, en liten fløteskvett og ferske urter tilslutt.
Vi drakk i oss restene fra suppebollene.
Det er bare en ting å si, velsignet være maten - og fred på jord.

Camilla, matglad og glad i mat.
(foto: Camilla Wilse)

onsdag 19. mai 2010

Dag 19. Det lille tilbehøret.

For to år siden utdannet jeg meg til kursleder i økologisk matlaging - og på en av kursdagene var tema "vårens ville grønne". Ja, vi gikk ut og plukket alt som var spiselig, som nesler, løpstikke, skvalderkål og løvetannblader. Disse var litt kjente fra før, men et nytt og herlig bekjentskap ble det også med denne nydelige løken her- nemlig ramsløk. Den har en mild, mild løk smak, kanskje ligner den litt i smak på en blanding av gressløk og fersk hvitløk. Hakket (blader, blomster og stilk kan spises) med rømme, crème fraiche eller smør....mmm. Den må oppleves og prøves.
Det å plukke det man spiser, gir et spesielt kick - å gjøre det sammen med barn, tror jeg gir en automatic til det å ville bli miljøverner, fordi man forstår og elsker det jorden har å gi. Og da, vil man passe på den.
Thank you world!

Camilla, matglad og glad i mat.

tirsdag 18. mai 2010

Dag 18. Dessert!


Dessert hører egentlig til sjeldenhetene i hverdagen. Sukkerbehovet er lite tilstede hos oss på den måten. Men, jeg kunne ikke dy meg i dag - etter å ha sett på Nadia, hun som må reise til forskjellige restauranter i verden og forsøke å gjenskape et uforglemmelig måltid til en eller annen besømt chef. Denne gangen var hun i sør- Italia - på et helt fantastisk hotel. Hun måtte lage en dessert som så helt vidunderlig ut, men bøffel youghurt, krem, fantastiske bær som markjordbær, bringebær og blåbær og en saus av bær, inni det hele var det en pistasje kjeks og på toppen, bittesmå marengskuler.... Ok, dette hadde jeg ikke, men jeg hadde økologisk tyrkisk yoghurt, som jeg blandet med litt melis og frøene fra en halv vaniljestang. Jeg hadde blåbær i fryseren, som jeg strødde litt rørsukker på og lot tine, som jeg så blandet litt jordbærsyltetøy i, jeg hadde digestive kjeks (økologiske uten transfett!) og pikekyss, altså mareng.
I et glass la jeg yoghurt i bunn, strødd i litt kjeks, hadde på litt mer yoghurt, så blåbær blandingen og knust marengs på toppen. Til pynt litt peppermynte fra hagen.
Temperaturen ute var godt over 15 og denne desserten hadde en smak av sommer.

Camilla, matglad og glad i mat.

PS. Bilde oppdatert med bittesmå marengskuler 27.05.10

mandag 17. mai 2010

Dag 17. Norge i rødt, hvitt og blått!


Bjerkeris og norske flagg, det er et vakkert syn. Men, det var hummeren vi spiste 
til forett i dag også. Atlanterhavs hummer, kommer fra kalde vann og smaker derfor
(etter min smak) bedre enn hummer fra middelhavslandene, der det er varmere vann.
I dag var det ikke bare hummeren, som vi gratinerte i urtesmør noen minutter i 
ovnen som smakte oss, men også en økologsike ytrefilet fra Nordgården, servert med
potet og parmesangrateng og aspargesbønner. Desserten var jordbærpure, med hjemmelaget
sitronsorbet og et lite dryss kanel og skjololade. Denne menyen var definitivt Hellstrøm inspirert - 
og glade er vi for det, når vi nå nyter etterdønningen av velvære. Det er lyst ute, fuglene kvitrer, 
flaggene er tatt inn, men det er vidunderlige nyanser av grønt ute.
Barna (som forøvrig elsket hummer!) sover søtt - og vi kan bare glede oss over at vi har hatt
nok en herlig matopplevelse. Denne delte vi med mormor. Hip, hip HURRA!         

Camilla, matglad og glad i mat.







Dag 16. Lange bruncher...

Ja, deilig frokost med egg ble det. Vi har laget så mange gode frokoster disse fridagene - en av favorittene er eggesalat. Der lages først en majones av egg, dijoun, eddik og olje, litt salt og litt søtt. Deretter hardkokes eggene, deles i biter i eggedeler og blandes med majones. Veldig, veldig godt med fisk, skinke eller tomat.
En annen favoritt, inspirert av både Jamie Oliver og Hellstrøm, var en en type frittata der vi pisket sammen fire egg, litt fløte, raspet parmesan og en ost til, salt og pepper. Vi la så bakepapir i muffinsformene (ett brett med former) og helte røren i og bakte i ovnen noen minutter, 10- 12 kanskje. Det var vellykket, servert med råstekte nypoteter og økologisk bacon.


Camilla, matglad og glad i mat.


Alle bilder er tatt av Camilla Wilse.

lørdag 15. mai 2010

Dag 15. Takknemlighet.

Ja, med et himmelsk lys over seg og skitt omkring seg - slik skal egg være. Ingen stempel, ikke vasket - bare helt enkelt, ferske og økologiske.
I dag har vi spist bløtkokte egg, bakt "Honeybran muffins" med egg, penslet julekake med egg...og vi gleder oss til speilegg og bacon til søndagsfrokosten i morgen - og eggerøre og laks på 17.mai! Hurra for muligheten vi har til å kjøpe flotte norske råvarer!

Camilla, matglad og glad i mat.

fredag 14. mai 2010

Dag 14. Rundt bordet.


Jeg skrev litt om det i går, det å samle seg rundt bordet og å spise. Jeg vil si litt mer om dette. Utgangspunktet for denne bloggen var og er mat og barn - og alle disse vidunderlige kokkene som inspirerer meg i hverdagen og til fest. Jeg ser jo det at det ikke er blitt så mange måltider der det kommer tydelig frem hvem eller hva jeg er blitt inspirert av. Det som kommer mer og mer frem er livsstilen vår som familie, hva vi vektlegger og hva det er vi finner verdifult i det som er måltidene våre og maten vi spiser.
Hvorfor tror jeg at det er interesant for andre å lese om dette? Kanskje fordi det er så mange som klager over liten tid og som bruker "tidsklemma" som unnskyldning....for sine valg...."hadde jeg hatt mer tid, så hadde jeg også bakt brød og laget kjøttkakene selv...." men, uansett er det ingen god  unnskyldning for å ikke holde seg opplyst! Det er noe vi som foreldre er forpliktet til, mener nå jeg....kanskje tråkker jeg noen på tærne ved å skrive det, men det får så være. Å klemme seg fast i tiden, det er et valg - akkurat som alt annet er et valg. Hva er E- stoffer og hva er konservering, hva er aspartam og hvilken effekt har det på kroppen til barna dine og deg? Du kan si at det er ikke så farlig, myndighetene ville ikke solgt det hvis det var skadelig...jo, det ville de, så lenge det er nok penger involvert. That is the sad truth.
Men, god smak - kommer av gode råvarer - og dagens middag var en super hit, for store og små. Lammekebab, dvs lammekjøttdeig (halal = tillatt), krydret med spisskummin, hvitløk, timian, salt, pepper og sitronskall. Tsatziki, salat og rødløk marinert i balsamico, oregano, pepper og olje. Økologiske tortillas. For noen smaker! Rent, godt og fylt med glede.Jeg drar lange veier, for å få dette på bordet.
Takk for maten.

Camilla, matglad og glad i mat.

torsdag 13. mai 2010

Dag 13. Å spise.

Det er herlig med barn, særlig syntes jeg det er herlig når vi samler oss til bords og skal sette oss og spise. Det er et møte med hverandre, det er takknemlighet til stede og det glede. Når det blir helt stille rundt bordet - da er det "gull i munn" - det sier vi i familien ihvertfall. Slik ble det i dag, da vi spiste økologisk ribbe - spareribbs, marinert med honning, balsamico, soya, chili og hvitløk+ litt økologiske Heinze (aldri noe annet!) ketchup. En lun potetsalat med hjemmelaget majones, sjalottløk og gressløk - og barnas favoritt, kålsalat, som tilbehør. Kanskje det som er så nytbart, er det at vi spiser ribbene med hendene. Barna mine liker ihvertfall å spise med hendene, man kommer nær det man spiser på en annen måte enn med gaffel og kniv.
Signe maten.

Camilla, matglad og glad i mat!

onsdag 12. mai 2010

Dag 11 & 12


Så hektiske dager som jeg har hatt denne siste uken, hører til sjeldenhetene. I tillegg til den vanlige arbeidsdagen, holde orden på hus, to barn og mann har jeg hatt to store mat oppdrag og et enkelt kurs - to jobb intervjuer og startet en matblogg. Ja, i går - etter endt kurs ble det natta og ingen innlegg. Derfor slår jeg to dager sammen til en, fordi jeg har jo spist og laget mye deilig mat siden i går!
I går ble det en nydelig grønn middag på kurs, der vi tok i bruk mye av det naturen har å gi oss nå. Vill salat, det vil si skvalderkålskudd og løvetann blader til en salat med granskudd sirup. Bønner i pesto av løpstikke, olje og parmesan, ramsløk rømme og urtemarinert kylling. Jeg lagde nesten det samme til meg selv til lunsj i dag. Mannen min kokte ris til meg på morningen og hadde jeg hadde med chilitunfisk, bønner i løpstikke pesto og rømme med ramsløk. Med den lunchen holdt jeg koken hele dagen (jevnt blodsukker, det er hemmeligheten) - og det gjorde godt!
Og, i kveld har jeg har bakt - det er noe godt, og beroligende ved det å bake brød. Kombinasjonen av korn, gjær, væske litt søtt og salt - skjer en utrolig hevelse prosess og når det stekes, skapes det en vidundelig duft i huset. Med speltbrød som jeg stort sett baker, kan det sjelden gå galt.
Jeg slumper med oppskrifter, men i dag gjorde jeg følgende:
ca. 500 g fin spelt
ca. 300 g finmalt bygg
ca. 150 g havregryn
dryss av solsikke, sesam og gresskarkjerner
rørsukker og salt
omtrent 1 liter lunkent vann og 25 g gjær.

Dette røres til en seig grøt. Det eltes ikke! Spelt har vannløslig gluten, og fibrene blir "ødelagt" om de eltes for mye- derfor er det så raskt og enkelt å røre sammen. I dag lot jeg deigen heve i bollen i ca. 1 time. Deig har bedre av å langtidsheve ( og man kan bruke mindre gjær!) - hvorfor, det skal jeg skrive om ved en senere anledning (!) følg med...!
Så heller jeg grøten over i smurte og brødformer, drysser over solsikkefrø - og lar det heve i en halvtime til. Deretter inn i ovnen på 180 grader i omtrent 40 minutter. Avkjøl på rist.
Deilig duft, god følelse og ikke minst - gleder vi oss til ferske gårdsegg og fersk brød til frokost i morgen tidlig.

Camilla, matglad og glad i mat!

mandag 10. mai 2010

Dag 10. Kveldsmaten!

Etter endt arbeidsdag, ble det travelt for mor og barn. Etter at barna var hentet i barnehage og på skolen, var det å  forberede 5 liter suppe og focaccia til foreldrekveld, så hente fler barn - og kjøre barn til bursdag, være i bursdag (fordi det er ikke tid til å kjøre hjem og tilbake) - så dra i full fart tilbake til skolen, bake ut brød, smake til suppe - og så sette seg å se på barna spille herlig spill for oss!
Selvom det var både mat og kaker i bursdag og suppe og brød på skolen, ble barna sultne på kveldsmat. Tykke og rustikke brødskiver med meierismør og ekte brunost. Varm melk med litt kardemomme og kanel. Så var det natta. De sluknet på en, to, tre og sov så søtt,så søtt, så søtt.

Camilla, matglad og glad i mat.

søndag 9. mai 2010

Dag 9. Energi!

Mat er energi. Når det ligger på tallerken, gir det deg ingenting - det er først når du spiser, at kroppen kan nyttiggjøre seg av alle de stoffene som finnes i maten. Derfor mener jeg at det er helt avgjørende at vi spiser levende, sunn og ren mat. Det vil si mat uten tilsetningsstoffer, konserveringsmidler, sprøytestoffer og antibiotika.
Alt starter med en tanke, tankene våre fører til handlinger - men det må ligge motivasjon bak, for å gjennomføre.
Jeg er overbevist om at maten er helt avgjørende.
Det slår meg at det er mange som bare bruker mat til å bli mette - uten å tenke over at alt det du spiser - påvirker deg på en eller annen måte. Bare tenk på hvor lett det er å ta en pille for å fjerne et symptom som hodepine, eller at vi drikker alkohol, fordi den har en effekt - vi har ikke noe problem med å tro på at disse tingen virker på kroppen vår...
Det gjør maten du spiser også. Kanskje ikke effekten er like rask som ved en pille eller en flaske vin, men over lenger tid - vil maten du spiser påvirke deg i positiv eller negativ grad.
Maten du spiser skal ikke bare fordøyes, det er den samme maten som skal gi deg kraft til å tenke, løpe, handle - som skal holde motivasjonen din oppe.
Spirer, linser, bønner, grønnsaker, fisk, nøtter og sunt fett - det gir god energi. Det er utrolig godt og det er også mat barn liker!


Camilla, matglad og glad i mat.

lørdag 8. mai 2010

Dag 9. Så trett, så trett...

Etter en lang uke med jobb, kursmiddag tidligere i uken og servering av lunch til 30 voksne og barn i dag - er jeg trett, så trett.
Men, barna fikk hjemmebakt pizza med tunfisk. Vi spiste et kjedelig andelår hver, men med nydelige poteter og saus av fløte, parmesan og appelsin. Det blir mer fart av i morgen - om mat og energi. Natta.

Camilla, matglad og glad i mat.

fredag 7. mai 2010

Dag 8. Smak!

Jeg ønsker at mine barn skal være mer kvalitets bevisste på hva de putter i seg, enn hva de har på seg. Det er kanskje en illusjon, men det er noe vi streber etter. Jeg har stor tro på at det er viktig å bevisstlighetsgjøre barna på hva det er de spiser. det betyr ikke det samme som å si til dem "det der er for sterk for deg" eller " det der er en voksen smak det" heller ikke er det å si "nei, du liker ikke det du..." Barn forandrer og utvikler seg i sitt forhold til mat, avhengig av hva slags mat de får servert, selvfølgelig. Om barn blir introdusert til de søte smakene som sier "pang" i munn, kjærligheter, pastiller, gøysaft eller verre "Funlight" (lettmoro)- vil de barna, når de smaker hjemmelaget solbærsaft, sannsynligvis ikke like det. Smaksløkene  blir nemlig bedøvet og søker nå bare det som sier "pang" og som desverre ikke gir særlig mer enn det. Da får man kanskje barn som "ikke liker noenting". Jeg tror det er et stort ansvar vi har, jeg håper på barn som i fremtiden gjør gode valg, etisk og kvalitetsmessig, som forbrukere. Ja, så stort gjør jeg det!
Å si til dem, "smak" og å la dem være del av hele måltidet, det er en god start. Å servere barn mat som du selv liker, er en start. Lag aldri mat på barnas premisser. Server dem noe du er begeistret over, de vil bli nysgjerrige, de vil etterhvert føle at de går glipp av noe, hvis du nyter noe. Da vil nemlig de også nyte.
La barna være med, la dem smake på livet i form av levende god og ren mat.
Forøvrig var det far i huset som lagde middag i dag, barnas favoritt - Spagetti Bolognese!
Takk for maten, pappa!

Camilla, matglad og glad i mat!

torsdag 6. mai 2010

Dag 7. Herrelaget!















Åtte små herrer samlet til bords. De spiser som sjørøvere og roper "opp med hånden de som vil spise seg selv" - alle rekker hånden i været og ler så de rister. Ja, en gjeng små herrer, samlet til fest. Det er Elliot som har invitert til 5 års feiring med venner fra barnehagen. Nå hadde jeg fri i dag, og tid til å kose meg ordentlig med forberedelsene. Det skal ikke være dårligere til barn enn voksne, er mitt prinsipp. Derfor:  italiensk pizza, ( jeg har ovn med innebygget pizza funksjon). Deig av økologisk hvete og litt grov spelt. Tomatsaus av øko. tomater, hvitløk, chili og basilikum. Silt og redusert og smaks tilsatt med krydder. Skinke og ost på toppen.
Små sukkerbrød eller minibløtkaker på fat, pyntet med forskjellige herligheter, jordbær, blåbær og nonstop, fylt med sjokoladekrem....Å drikke, en stor mugge vann med appelsin og jordbær. De spiste, de lo, de var glade og i fest humør!
Til lykke med dagen og takk for en god stund, små herrer!

Camilla, matglad og glad i mat!

onsdag 5. mai 2010

Dag 6. Travel hverdag!

 I dag var det knapt med tid etter jobb og skole, før vi skulle videre igjen til andre aktiviteter og uansett hvor travelt det enn er, så lager jeg ikke ferdig mat av noe slag. Det gir meg ingenting og jeg (og vi!) gledes for mye over mat, til å ikke spise levende, ren mat-  hver dag. Derfor tenker jeg som regel ut noe, som får kablen til å gå opp slik at hele familien kan samles til et varmt måltid, enten jeg har planlagt noe eller at det blir på impuls. Barna får gjerne en skive brød, hvis de er sultne når de kommer hjem og middagen kommer senere.
Da vi om hjem i dag, måtte jeg se i kjøleskapet- der var det poteter, gulrøtter og en røbet, OK, impuls i dag. Jeg hadde også noen hvitløksfedd, litt sjalottløk, krydder og olje. Rotfruktene skar jeg opp i båter, hvitløk og sjalottløk beholdt jeg hele med skallet på, helte over olje og krydder - og satt det inn i ovnen på 180 grader i ca 40 min. Jeg tok ut litt lammekjøttdeig fra fryseren, la det (fortsatt i posen) i kaldt vann (dette er ikke ideelt, men en den beste løsningen jeg hadde i dag), slik at den kunne tine til vi kom hjem. Tok så grønnsakene ut, saltet og la over folie. Dette var nå klart til vi kom hjem igjen. Å krydre lammedeigen med hvitløk, chili, spisskummen og timiam er en hit i familien- og å steke kjøttboller går raskt.
Dermed kunne vi sette oss sammen, i ro og mak og spise vårt varme måltid - uten at det ble for sent, eller at det ble for strevsomt.

Camilla, matglad og glad i mat.

tirsdag 4. mai 2010

Dag 5. Frokost!


Frokost er en del av dagens rytme. Barna er alltid sultne og det er fint å variere. Varm frokost når det snør i mai, det er å anbefale.
God havregrøt får du  når du bruker økologisk havre og helst de store flakene. Kokes opp med vann, når ferdig, tilsettes litt salt, kanskje litt melk, frø, nøtter eller frukt. Smør, melk, fullrørssukker og kanel - eller kefir og syltetøy.

En god start på dagen!

Camilla, matglad og glad i mat.

mandag 3. mai 2010

Dag 4, 26 dager igjen. Suppe og løpstikkepesto!

Våren byr på så mye godt, som vi kan plukke med oss fra naturen. I dag plukket jeg med meg litt løpstikke og lagde en pesto av den med parmesan, sitron, lønnesirup og litt salt. Løpstikke har en helt spesiell aroma, pepprete, selleriaktig, sterk og syrlig. Jeg har stor tro på at alt det grønne som er å plukke nå på våren og som man kan spise, er veldig sunt for store og små.
Med pesto som utgangspunkt, ble det suppe i dag. Pesto er nydelig til suppe. Idag; en enkel suppe av løk, potet, gulrot, røde linser og god buljong- og litt knekte speltspagetti biter oppi. Barna liker godt våt mat, som suppe er. Varmende og velgjørende.
Søndag pleier å være bakedag, men det ble utsatt til i dag - og godt var det, for da fikk vi ferske grove baguetter med godt smør på, til suppen vår!

Camilla, matglad og glad i mat.

søndag 2. mai 2010

Dag 3, 27 dager igjen. Søndag og deilig er jorden!

Dette er ikke en "se hvor flink pike jeg er " blogg. Å være flinkpike, sluttet jeg med for mange år siden. Dette er bare ren glede i det å dele gode matopplevelser i hverdagen - til inspirasjon og motivasjon, fra en glad amatør. Bon apetit!
Søndag er desidert matdag nummer 1 i huset. Starter morgningen med god kaffe, barn som tasser rundt i pysj og nyter at de ikke må kle på seg i hui og hast, fordi vi skal avgårde på jobb og skole.
Så forberedes brunchen. Alltid speilegg -av ferske økologiske gårdsegg, helst ingenting annet. Rundt er det forskjellige ting, i dag: pølsesnabber fra " änglamark", stekt med litt knust fennikkel, litt stekte poteter, noen cherrytomater og noen dråper balsamico. Barna nyter disse måltidene - alle får noe de liker godt.
Siden bihulene er tette og vårforkjølelsen ikke slipper helt taket, fikk jeg ånden over meg og plukket nesler. Ca. 100 g ferske skudd, forvellet, litt hvitløk og curry freste i smør, helte på litt under en liter kylling buljong (Kallo) og lot det koke i 20 minutter. Så i med litt fløte og ett dryss cayenne. Skivet baguette, stekt i smør og olivenolje, med hakket tomat og hvitløk på, passet godt til. Vi spiste i solen. Elliot syntes det var nydelig. En liten larve i Aagots suppe, skapte litt hemninger for å smake skikkelig. "Det var ikke helt som jeg trodde", sa hun.
Kaffe og bløtkake på ettermiddagen.
Så var det middagen, veloverveid og planlagt - ribbe. Ja, ribbe. For det første, elsker jeg å handle mat, så hver gang jeg ser en økologisk ribbebit, så kjøper jeg den. Dermed kan jeg øve meg hele året, på å steke perfekt ribbe - og denne gangen - fikk jeg det til for første gang. Den ble slik den skal være, saftig og kjøttet bare slapp fra benet. Svensk gris var det, så den hadde ikke svor. Derfor, bakte den seg først under folie en time, så uten folie i 1 1/2 time til, mens jeg stadig spedde med vann og øste over. Hele ribbebiten ble gledelig spist opp, med et stort smil, av alle sammen. Den ble servert med stekte epler med honning, en Hellstrøm inspirasjon - og bakte poteter, noe uvanlig - med det var det vi hadde.
Den grisen, den er glad fortsatt, hele veien ned i magen.
Takk og pris, for den glade gris!

Camilla, matglad og glad i mat.

lørdag 1. mai 2010

Dag 2, 1 mai. Mat i farta!

Først vil jeg skrive at dette er ikke en "skryteblogg"- der jeg vil vise at jeg er flinkpike som kan lage mat - det er heller det at jeg vil fortelle hva man kan servere av mat til barn. De er ikke redde for gode smaker! La dem smake på hva jorden har å by på - levende mat - som livnærer hele barnets organisme!
Etter en laaang dag inne i Oslo, på loppemarket og på sirkus, var vi skikkelig sultne på vei hjem. Nå har jo jeg sagt at jeg er flink til å planlegge, men i dag tidlig var ikke hodet helt på plass - så jeg glemte å ta ut bacon, til "Pasta Carbonara". Å tine bacon gikk veldig raskt, da jeg la pakken i kaldt vann. Godt økologisk bacon, der hele forskjellen er at det har vært en glad gris og at baconet faktisk er røkt - ikke bare tilsatt "røkesmak".
Hjemmelaget pasta av speltmel, parpadelle ble det i dag. Kokte fløte, tilsatte parmesan og en eggeplomme, drysset over det stekte baconet og litt nykvernet pepper. 
Jeg hadde også kjøpt en pariserloff - en baguette, noe jeg veldig sjelden gjør - hakket et hvitløksfedd, litt chili, blandet det i smør,delte baguetten i skiver - uten å skjære helt gjennom og smurte mellom skivene. Til barna smurte jeg på bare godt smør, da de syntes at hvitløk på denne måten (ganske fersk), blir sterkt på tungen. Inn i ovnen noen minutter. Et lunt og godt kveldmåltid kom på bordet. Takk for maten.

Camilla, matglad og glad i mat.

PS. På vei hjem lekte vi " Mitt skip er lastet med" og denne gangen begynte vi bakerst i alfabetet. Vi kom raskt til "Ø", der Aagot sa; "mitt skip er lastet med økologisk mat!" Det likte jeg godt.

Dag 1, 30 april. 5 års feiring med familie

Først vil jeg skrive at dette er ikke en "skryteblogg"- der jeg vil vise at jeg er flinkpike som kan lage mat - det er heller det at jeg vil fortelle hva man kan servere av mat til barn. De er ikke redde for gode smaker - det går an å vekke deres nysgjerrighet og matglede med alt annet enn sjokolade og godteri. Det jeg kan, det er å planlegge, tenke ut og å ha det gøy underveis. God lesning!
Camilla.
Denne første dagen, vil jeg fortelle om Elliots 5 års feiring.
Valg av bursdags meny: For noen uker siden hadde vi gjester. Jeg fant frem Hellstrøms "Enkle og perfekte menyer" og fant en salat, som jeg serverte til forretten; vårens grønnsaker skulle kokes akkurat møre, for å så avkjøles i iskaldt vann - de skulle tørkes godt og blandes med vinaigrette, legges på tallerkener med røkelaks innimellom. Nam, det ble godt! - og Elliot- elsket denne retten. Han ville ha mer forrett til hovedrett - og det var det som bestemte bursdagsmenyen. Så, ved et bord pyntet med mørkblåduk og små bukker hvitveis ble denne retten servert som hovedrett til 10 feirende familiemedlemmer. Jeg kokte derfor også små poteter (Amadine), som lune ble blandet sammen med grønnsakene. Tilbehør var spelt focaccia, godt stekt. Hvitvin som anbefalt: Soave Classico Superiore. Perfekt. Drikke til barn, homemade Ginger Ale, med jordbær, mynte og isbiter.
Og - selvfølgelig, dessert - bløtkake og kaffe. Det er andre gang i mitt liv jeg lager bløtkake, jeg var nervøs og spent. Etter en lang barndom og mange bursdager med denne kaken bakt av mormor - som nå er 90 år og fortsatt er mester på denne kaken og som er meget bestemt på at "sukkerbrødet skal være så saftig at den ikke trenger dynkes!" - var jeg redd for at kaken min skulle bli tørr. Men, det ble den ikke! Jeg klarte det!
Delte den, slik at jeg kunne fylle den med to lag: et lag med bringebærkrem og et lag med sjokolade ganche (creme fraiche kokt opp, tatt tilside og tilsatt mørk sjokolade og smør). Så til pynt, krem, drysset på med kakaopulver og bringebær. Barnas kommentar, litt for sterk sjokolade. Jeg er enig. En ren smørsjokoladekrem, ville passet bedre.
Takk for maten, dagen og hurra for Elliot!

Camilla, matglad og glad i mat.